Danske hjem er generelt kendte for deres minimalistiske indretning, rene linjer og neutrale farver som hvid, sort og grå. De bare trægulve har længe været på mode, men efterhånden er folk begyndt at vende tilbage til at inkorporere tæpper i deres indretning. Det kan bringe en hel del varme, farver og hygge ind i ens indretning, og kan faktisk fungere super godt som en kontrast til den nordiske minimalisme.

Men hvordan bruger man tæpper optimalt i sin indretning, og hvordan undgår man, at tæppernes ofte dristige farver ikke clasher med ens øvrige stil i hjemmet?

Farver og kontraster i hjemmet

Det gælder især om at indrette med farver og kontraster i tankerne, også når det kommer til tæpper. Et rum kan være rigtig flot, når det holdes i én ren stil, men især når det gælder nordisk minimalisme, kan tæpper i stærke og kontrastfyldte farver være en oplagt tilføjelse. 

Især orientalske tæpper og kelim tilføjer en fantastisk varme gennem deres røde og brune farvenuancer, som med deres geometriske mønstre tilføjer et element af spænding til indretningen. Kontraster behøver nemlig ikke kun at tilføjes i form af kontrasterende farver, men kan lige så vel tilføjes i form af kontrasterende mønstre og former.

Netop kontrasten mellem de livlige geometriske mønstre i tæpperne og de rene linjer i den nordiske minimalisme er super populær at lege med lige for tiden. Sørg dog for at holde denne kontrast til et enkelt eller to tæpper i ét rum, så indretningen ikke føles for rodet. Husk også at matche farverne, hvis rummet har mere end ét tæppe, så farverne ikke kommer til at virke forstyrrende i deres modsætning.

Tæpper i stuen, spisestuen og soveværelset

Når folk indretter med tæpper, er det oftest i stuen, spisestuen og i soveværelset. Det giver god mening med tæpper i disse rum, fordi tæpperne er med til at skabe rum i rummet. Det gælder især, hvis man har et stort køkken-alrum med både sofagruppe og spisebord. Her kan et flot tæppe være med til at definere de forskellige områder i rummet, så man stadig føler, at man bevæger sig fra ét rum til et andet, selvom de fysiske rammer er de samme.

Hvor tæpper i stuen og spisestuen ofte medvirker til rummets hygge og kunstneriske udtryk, så er tæpper i soveværelset bedre egnet til at skabe en afslappende atmosfære. Her gælder det om, at tæpperne ikke har alt for vilde mønstre eller for kontrasterende farver. I stedet bør man gå efter tæpper med symmetriske mønstre og farver, der passer sammen i nuancerne. Det giver et roligt udtryk, hvilket er nødvendigt i soveværelset.

Samtidig er det altid rart med et tæppe i soveværelset, når man om morgenen svinger benene over sengekanten. Det giver en god start på dagen med noget blødt at træde ud på.

Tæpper i køkkenet, entreen og badeværelset

Tæpper er dog ikke kun forment stuer og soveværelser. Faktisk kan tæpper også inkorporeres i indretningen af fx køkkenet og badeværelset, selvom dette kan ses som ukonventionelt. Det gælder især, hvis man vælger et tæppe af naturfiber som uld, fordi dette er utrolig hårdført, kan tåle fugt og er nemt at rense for krummer.

Derfor kan man snildt placerer tæpper i køkkener og badeværelser, og samtidig tilføje et strejf af farve i områder, der ofte kun har hårde hvidevarer i neutrale farver som hvid, sort og grå. Tæpper i rum som entreen, badeværelset og køkkenet er desuden også med til at give rummet en kunstnerisk dimension, som forvandler rummene, og især entreen, fra et sted, man bare går igennem, til en oplevelse. Især entreen er et oplagt sted med et tæppe, der giver et hint om husets stil og ejerens personlighed, fordi entreen ofte er det første af huset, man ser.I både køkkener, badeværelser og entreer kan pladsen være trang, og derfor er det oplagt at vælge en løber. Med en løber får du nemlig det samme strejf af varme og hygge som i stuen eller soveværelset, men løberen er netop designet til rum med smalle forhold. Husk derfor også altid at måle efter, før tæpperne købes, så man ikke ender med et tæppe, der er for langt eller bredt til rummet.