Det er ikke alle danske boligejere, der er klar over, hvilket el-arbejde man må udføre på egen hånd hjemme i privaten. Hvilke opgaver er det, man er nødt til at få en elektriker til at kigge nærmere på, og hvilke er det, som man selv kan give sig i kast med? Rent faktisk er det lovligt at udføre en masse småopgaver på egen hånd, men der er stadigvæk nogle, hvor det er meget vigtigt, at man ved, hvad man laver, når man giver sig i kast med et projekt.

Dette el-arbejde må du udføre på egen hånd

Her er noget af det el-arbejde, som du gerne må imponere kæresten med at klare. Selvfølgelig skal man altid bruge sin sunde fornuft og huske at slukke for strømmen først. Er du i tvivl så ring altid til en elektriker!

  • Du må gerne reparere el-apparater. Det kan for eksempel betyde at udskifte en ledning. Det er dog kun gældende for apparater, der tilsluttes til el-nettet med en normal stikprop.
  • Dit hjemmelavede el-arbejde kan også indebære en udskiftning af allerede installerede stikkontakter op til 250V.
  • Du må også gerne opsætte eller nedtage lamper i værelser, hvor der ikke er krav om normaltætte lamper.

Dette el-arbejde kræver en elektriker

Selvom du elsker at gøre det selv, så er der bare visse ting, hvor du er nødt til at bide smerten i dig og ringe til en erfaren elektriker, der ved, hvad han laver. Det gælder f.eks. med disse 3 el-installationer:

  • Nye installationer i boligen skal altid udføres af en fagmand, der er vant til el-arbejde.
  • Det er også kun en el-installatør, der må arbejde med i måler- eller gruppetavlen i boligen.
  • Alt el, der har en spænding over 250V er el-arbejde, der skal udføres af en el-installatør.

Og det kan ikke gentages nok gange: Ring til en elektriker hvis du er i tvivl om, hvilket el-arbejde du må udføre på egen hånd. Strøm og elektriske kredsløb er generelt farlige og skal håndteres med omtanke eller af en el-installatør.