alkoholmisbrug i Danmark er vokset. Flere kræver konkret alkoholbehandling.

Som overskriften antyder, så er alkoholmisbrug i Danmark desværre vokset igennem årene når man kigger i statistikken. Det er ikke sikkert du har bemærket det på samme måde som mig, men jeg lægger tydeligt mærke til, at jeg idag møder flere på gaden, bænken og i indkøbscentre, der har et problematisk overforbrug af alkohol. Grunden til at jeg skriver dette indlæg er, at jeg synes det er en bekymrende udvikling som bør komme i søgelyset hos alle og især pårørende, der har mulighed for at hjælpe en relateret person i nød, som umiddelbart ikke selv kan indse de store skader som alkoholisme kan være skyld i. At hjælpe en alkoholiker er ofte svært, da man ikke præcist ved hvor psykisk stabil personen er og/eller hvor meget personen selv er klar over drikkeriet. Jeg mener dog at det bedste man kan gøre som pårørende er, at gå i dialog og forsøge at overbevise ham om det skadelige forbrug af alkohol, som ikke kun rammer ham selv men også pårørende, f.eks. børn og voksne i familien. Kan man det bliver det ofte også meget nemmere at overbevise ham om, at professionel alkoholbehandling er nødvendigt for at sikre, at han kommer ud af sit alkoholmisbrug hurtigst muligt. Nogle gange er det dog ikke altid så ligetil og det kan blive nødvendigt at opstille et ultimatum, for at få personen til at træffe et livs-nødvendigt valg.

Er du pårørende til en alkoholiker?

Kender du en der drikker for meget, kan det derfor være utrolig vigtigt at hjælpe denne person videre, da det ikke altid er nemt selv at indse, at man har et alkoholproblem. Det kan være en person i din familie eller en pårørende som du har bemærket drikker lidt for meget, bliver andeledes ved indtagelse af alkohol eller andre bivirkninger. Det er nemlig meget forskelligt hvordan folk reagerer, når de drikker. Personligt har jeg selv været ude i noget lignende, hvor jeg i et halvt-helt år, drak langt over den tilladte grænse. Det var ikke kun til fester i weekenderne, men også til dagligt, hvor jeg hyggedrak i ny og næ. Problemet var så bare, at det udviklede sig til mange flere genstande end det skulle i løbet af ugen og på tidspunkter der burde forbydes. Jeg var så heldig at få hjælp af min familie, der en dag konfronterede mig med drikkeriet. Det kom selvfølgelig lidt som et chok, men samtidig fik det mig til at indse, at jeg var kommet for langt ud og måtte i alkoholbehandling.

Hvorfor alkoholmisbrug ofte kræver alkoholbehandling

Alkoholbehandling lyder ikke godt i de flestes øre. Det er ord tilegnet dem der har et alkoholmisbrug og hvem vil gerne stemples som alkoholiker? Absolut ingen. Og dog, for nogen er det bare så svært at stoppe med drikke at de skaber en alkoholafhængighed efterfulgt af et misbrug, hvorfor det kan blive nødvendigt med behandling for at få personen tilbage på rette spor. I første omgang handler det om at få personen til at indse at han/hun drikker for meget. Herefter skal der stilles en diagnose, med henblik på at identificere hvilken alkoholbehandling der er den rigtige og mest effektive at benytte. Idag findes der mange forskellige behandlinger og nogle af kort og lang varighed. Tager man f.eks. 6-dages-modellen, tager den som navnet antyder kun 6 dage og er en meget intensiv behandlingsform der altid følges op med et individuelt forløb. Omvendt findes der også behandlingsforløb som tager flere måneder eller mere end 12 måneder. Dem der har brug for de lange behandlinger er typisk de patienter der har udviklet et hårdt alkoholmisbrug og hvor skaderne allerede sidder dybt i personen både fysisk og psykisk. Hvilket forløb der er det mest effektive for en alkoholmisbruger, afklares derfor sammen med en alkoholbehandler.

Del denne guide med andre:Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest